Κυριακή, 29 Μαϊου 2016
radio
σπίτι
Είσαστε εδώ: Myworld > Σπίτι > Κηπουρική


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ...
Πιστεύετε ότι είναι δύσκολο να καλλιεργήσετε µόνοι ...
Από εδώ και πέρα θα αρωματίζετε με φρεσκοκομμένα ...
Όλα όσα πρέπει να προσέξετε πριν μεταφέρετε ένα φυτό ...
Αν πιστεύετε ότι για να δημιουργήσετε έναν υπέροχο ...
Έρχεται από την μακρινή Αυστραλία για να προσθέσει ...

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ...
Ενδιαφέρουσες δραστηριότητες αλλά και θετικά άτομα...
Το ξέρατε ότι το φιλί είναι ευεργετικό; Για την...
Γνωρίζατε ότι μερικές ιδιαίτερα θρεπτικές τροφές,...
Το να χρησιμοποιείτε αντηλιακό είναι απαραίτητο και...
Έχετε ξεφύγει τελείως από το πρόγραμμα υγιεινής...


Κηπουρική

Ορχιδέα, μια μεγάλη οικογένειαΈγιναν δημοφιλείς στους ανθοκόμους στις αρχές του 1880 στην Αγγλία, οπότε οι εύποροι είχαν μεγάλα θερμοκήπια στα κτήματά τους, αφιερωμένα στην καλλιέργεια της ορχιδέας. Ανήκουν στη μεγαλύτερη οικογένεια του φυτικού βασιλείου, αφού υπάρχουν πάνω από 600 γένη ορχεοειδών, με περισσότερα από 30.000 είδη.

Σήμερα, η καλλιέργεια της ορχιδέας στο σπίτι έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα και δεν θεωρείται δύσκολη. Το πιο εύκολο στην καλλιέργεια είδος ορχιδέας είναι η φαλαίνοψη (Phalenopsis) και είναι πολύ πιθανό να βρεθείτε με ένα τέτοιο δώρο ή να αποκτήσετε μία της αρεσκείας σας ύστερα από μια επίσκεψη στο ανθοπωλείο.

Μερικές βασικές αρχές για την καλή διατήρησή τους περιγράφονται παρακάτω: Όλες οι ορχιδέες χρειάζονται χαμηλό έως μέτριο φωτισμό και μέτρια θερμοκρασία, 18-24°C την ημέρα και 12-18°C τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα επηρεάσει ιδιαίτερα την ανθοφορία της ορχιδέας. Ο αερισμός του χώρου είναι εξίσου σημαντικός.

Οι ορχιδέες πρέπει να έχουν συχνά φρέσκο αέρα, οπότε φροντίζουμε να ανανεώνεται ο αέρας του δωματίου όπου βρίσκεται, χωρίς όμως να την εκθέτουμε σε ψυχρά ρεύματα, όταν βρίσκεται δίπλα σε παράθυρο, ή σε θερμά και ξηρά από κάποιο κλιματιστικό.

Η υγρασία του δωματίου που φιλοξενεί την ορχιδέα θα πρέπει να κυμαίνεται σε ποσοστό 40-50%. Αυτό επιτυγχάνεται απλώνοντας κάτω από τις γλάστρες με τις ορχιδέες ένα στρώμα από χαλίκια ή διογκωμένη άργιλο (lecca), το οποίο διατηρούμε πάντοτε υγρό. Η εξάτμιση του νερού δημιουργεί το κατάλληλο μικροκλίμα για το φυτό.

Τέλος, ποτίζουμε τις ορχιδέες ώστε να υπάρχει συνεχώς λίγη υγρασία στις ρίζες τους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το χώμα πρέπει να γίνει λάσπη. Οι περισσότερες ορχιδέες πολλαπλασιάζονται με σπόρο, αλλά χρειάζονται τέσσερα έως έξι χρόνια από τη σπορά για να φτάσουν στο στάδιο της άνθησης.

Μπορούν επίσης να πολλαπλασιαστούν με διαίρεση και μεταφύτευση. Υπάρχουν διάφορα μίγματα χώματος για τη μεταφύτευση της ορχιδέας, όπως διάφορα μεγέθη φλούδας από έλατο σε συνδυασμό με περλίτη ή διογκωμένη άργιλο (lecca). Θα πρέπει να μεταφυτεύουμε τις ορχιδέες όταν η καινούρια βλάστηση βγαίνει έξω από τη γλάστρα και όταν η ορχιδέα είναι σε ανάπτυξη, συνήθως την περίοδο που δημιουργεί νέες ρίζες.


Της Γεωπόνου Αρχιτέκτονα τοπίου Εύας Παπαδημητρίου
Home Σπίτι Προσθήκη στα αγαπημένα Εκτύπωσέ το Στείλτο σε φίλο

Bookmark and Share