Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016
radio
σπίτι
Είσαστε εδώ: Myworld > Σπίτι > Κηπουρική


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ...
Πιστεύετε ότι είναι δύσκολο να καλλιεργήσετε µόνοι ...
Από εδώ και πέρα θα αρωματίζετε με φρεσκοκομμένα ...
Όλα όσα πρέπει να προσέξετε πριν μεταφέρετε ένα φυτό ...
Αν πιστεύετε ότι για να δημιουργήσετε έναν υπέροχο ...
Έρχεται από την μακρινή Αυστραλία για να προσθέσει ...

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ...
Είναι πολύ σημαντικό να περιποιείστε την περιοχή του...
Δείτε παρακάτω μερικούς απλούς τρόπους για να...
Η ντομάτα περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και...
Για τις απογευματινές αλλά και τις βραδινές σας...
Η πείνα που νιώθουμε όλοι οι άνθρωποι μπορεί να...


Κηπουρική

Εποχή για κλάδεμα


Το κλάδεμα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στη φροντίδα των φυτών. Και παράλληλα, ένα από τα πιο τρομακτικά για εσάς, τους «ερασιτέχνες» κηπουρούς. Στις γραμμές που ακολουθούν, θα βρείτε όλες τις βασικές πληροφορίες που χρειάζεται να ξέρετε για να το απομυθοποιήσετε.
Στοιχηματίζουμε ότι, αν σας ρωτήσουν ποιες είναι οι βασικές φροντίδες που πρέπει να προσφέρετε στα φυτά σας, θα αφήσετε το κλάδεμα απ’ έξω. Κι όμως, αποτελεί το Α και το Ω για την καλύτερη ανάπτυξη και τον έλεγχο της ανθοφορίας των θάμνων και των δέντρων. Η αφαίρεση των σωστών κλαδιών ή βλαστών επιτρέπει στις ακτίνες του ήλιου να διεισδύσουν στο εσωτερικό της κόμης των δέντρων, αλλά και στους ανθοφόρους οφθαλμούς να αναπτυχθούν καλύτερα και –ενδεχομένως– να δώσουν καρπούς.
Για να αποφέρει ωστόσο το κλάδεμα «καρπούς», πρέπει να γίνει στον καιρό του, δηλαδή σε συγκεκριμένες –για κάθε φυτικό είδος και κάθε περιοχή– χρονικές περιόδους. Σε γενικές γραμμές, η ιδανική περίοδος ξεκινάει από το τέλος του χειμώνα και φτάνει έως τις αρχές της άνοιξης, πριν οι οφθαλμοί (μάτια) αρχίσουν να «φουσκώνουν» και να αναπτύσσονται. Όσον, όμως, αφορά στους φυλλοβόλους θάμνους, ο κανόνας κατά περίπτωση μπορεί να σπάσει, αφού η εποχή κλαδέματός τους διαφοροποιείται ανάλογα με την εποχή άνθισης και την εφαρμογή τους (π.χ. αν έχουν φυτευτεί μεμονωμένα ή σε μπορντούρες).

Τι πετυχαίνετε με το κλάδεμα:
• Τον έλεγχο της αύξησης και της ανάπτυξης. Περιορίζετε με άμεσο τρόπο το μέγεθος ενός φυτού, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθεί. Με το λεγόμενο κλάδεμα μόρφωσης, δίνετε στα δέντρα και στους θάμνους το καταλληλότερο σχήμα ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
• Την ενδυνάμωση ενός φυτού. Οι «χυμοί» του φυτού, με όλα τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν, είναι διαθέσιμοι σε λιγότερα κλαδιά και βλαστούς.
• Τη βελτίωση της καρποφορίας. Σε πολλά είδη (π.χ. στην ελιά), η αφαίρεση συγκεκριμένων βλαστών ή κλαδιών συνεπάγεται πλουσιότερη ανθοφορία και καρποφορία την επόμενη χρονιά. Ο συγκεκριμένος τύπος ονομάζεται κλάδεμα καρποφορίας.
• Τη διαμόρφωση σχήματος. Πιο απλά, σας βοηθάει να «σμιλέψετε» τους θάμνους και να δημιουργήσετε γλυπτά ή για να φτιάξετε μπορντούρες και φράχτες.
• Τον έλεγχο των ασθενειών. Αφαιρώντας τα ξερά ή τα σάπια κλαδιά, μειώνετε σημαντικά την πιθανότητα εξάπλωσης ασθενειών στα υπόλοιπα μέρη του φυτού ή σε γειτονικά φυτά.

Τα εργαλεία
Στα ράφια των κηποτεχνικών κέντρων θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από κλαδευτήρια, ψαλίδια και πριόνια –χειροκίνητα ή μηχανοκίνητα. Το ποιο θα επιλέξετε θα καθοριστεί από τον τύπο κλαδέματος (καρποφορίας, μόρφωσης, διακοσμητικού σχήματος) και από το τι θέλετε να κόψετε, δηλαδή από το πάχος και τη σκληρότητα του κλαδιού ή του βλαστού. Για την περιποίηση ενός μέσου αστικού κήπου ή ενός μπαλκονιού, είναι συνήθως αρκετό ένα απλό κλαδευτήρι. Για δέντρα, είτε αυτά είναι οπωροφόρα είτε καλλωπιστικά, θα χρειαστείτε σίγουρα ένα πριόνι ή ένα κλαδευτήρι με μεγάλα χερούλια. Αν θέλετε να δώσετε σχήμα σε ένα φράχτη, τα ψαλίδια θεωρούνται εξαιρετικά χρήσιμα. Για να κλαδέψετε τις κορυφές ενός δέντρου ή μιας κρεβατίνας από αναρριχητικά φυτά ή κλήματα, υπάρχουν ειδικοί μηχανισμοί που μοιάζουν με κοντάρια, πάνω στα οποίους στερεώνονται τα κλαδευτήρια.

Κάθε εργαλείο και άλλη τομή
Κλαδευτήρια: Προσέξτε να μη δημιουργήσετε τομή κάθετη ως προς το μήκος του βλαστού, αλλά να σχηματίζει μια μικρή γωνία. Η κλίση της πρέπει να είναι αντίθετα προς τη μεριά όπου βρίσκεται ο πλησιέστερος σε αυτήν οφθαλμός, έτσι ώστε οι χυμοί του βλαστού αλλά και το νερό της βροχής ή του ποτίσματος να μην πέφτει πάνω στον οφθαλμό.
Κλαδευτήρι με μακριά χερούλια: Έχει σημασία οι λεπίδες να είναι αρκετά μεγάλες ώστε να «αγκαλιάζουν» το κλαδί. Έπειτα, κόψτε το με μια αποφασιστική, απότομη κίνηση. Αν το κλαδί είναι σκληρό, προσπαθήστε να μην περιστρέψετε το κλαδευτήρι και τσακίσετε το κλαδί, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι μια φαγωμένη τομή και θα αυξήσετε τις πιθανότητες μόλυνσης.
Πριόνι: Πρώτα κάντε μια μικρή τομή στην κάτω μεριά του κλαδιού που θέλετε να κόψετε και έπειτα αρχίστε να κόβετε από την πάνω μεριά.

Πάνω από όλα η ασφάλειά σας
Μην παραλείψετε για κανένα λόγο να φορέσετε γάντια. Είναι απαραίτητα για να προστατέψετε τα χέρια σας από ενδεχόμενους τραυματισμούς, αλλά και για να κρατάτε σταθερότερα τα εργαλεία κλαδέματος. Επιπλέον, προστατέψτε τα μάτια σας από τα κλαδάκια που πιθανόν να πεταχτούν καθώς κλαδεύετε, φορώντας μια ειδική μάσκα. Η χρήση της είναι επιβεβλημένη όταν κλαδεύετε φυτά που «σκαρφαλώνουν» σε πέργκολες ή ψηλά δέντρα.

Συμβουλές για σωστές ψαλιδιές
• Ελέγξτε ποια φυτά δέχονται το κλάδεμα ευχάριστα. Κάποια, όπως οι δαφνούλες ή οι γαρδένιες, μπορεί να ζημιωθούν.
• Για να εντοπίσετε πιο εύκολα τους βλαστούς ενός θάμνου που πρέπει να κόψετε προκειμένου να του δώσετε σχήμα, απομακρυνθείτε ένα δύο μέτρα από το φυτό.
• Αφαιρέστε τα κλαδιά που έχουν κάποια ασθένεια από τη βάση τους ή στο ύψος που δεν έχουν σημάδια προσβολής. Με αυτό τον τρόπο, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι απομακρύνατε το μολυσματικό παράγοντα.
• Αφού τελειώσετε το κλάδεμα, μην παραμελήσετε να καθαρίσετε καλά τις λεπίδες κάθε εργαλείου που χρησιμοποιήσατε. Στεγνώστε τις και περάσετε τις με λάδι ώστε να μη σκουριάσουν.
• Αποφύγετε το κλάδεμα μετά τη βροχή ή όταν υπάρχει μεγάλη υγρασία, γιατί τότε αυξάνεται ο κίνδυνος να μολυνθεί το φυτό από τα σημεία τομής.

Της γεωπόνου Χριστίνας Χρόνη
oikiaHome Σπίτι Προσθήκη στα αγαπημένα Εκτύπωσέ το Στείλτο σε φίλο

Bookmark and Share