Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2016
radio
υγεία
Είσαστε εδώ: Myworld > Υγεία > Γυναικολογία


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ...
Οι ασκήσεις Kegel μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τον ...
Αντιμετωπίστε τον! Η δυσπαρευνία είναι ο ...
Το σύνδροµο πολυκυστικών ωοθηκών επηρεάζει ...
Αν υποφέρετε από πόνους στην διάρκεια της περιόδου ...
∆εν χρειάζεται να ανησυχείς: Αν το αίµα είναι λίγο. ...

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ...
Ενδιαφέρουσες δραστηριότητες αλλά και θετικά άτομα...
Είναι πολύ σημαντικό να περιποιείστε την περιοχή του...
Ένα σπίτι έχει πολλές υποχρεώσεις γι αυτό λοιπόν σας...
Το να χρησιμοποιείτε αντηλιακό είναι απαραίτητο και...
Όλες γνωρίζουμε πως η κούραση στο πρόσωπό μας...


Γυναικολογία

Αίμα μεταξύ περιόδων


aima metaksu periodwn_386.jpg

Τι μπορεί να σημαίνει;
Πολλές από εμάς έχουμε ανησυχήσει βλέποντας λίγο αίμα στη μέση του κύκλου μας. Τις περισσότερες φορές ωστόσο η μικρή αυτή αιμορραγία είναι φυσιολογική. Κάποιες άλλες όμως οφείλεται σε αιτίες που χρήζουν αντιμετώπισης.

Oταν η αιμορραγία είναι φυσιολογική
Η μεσοκυκλική αιμόρροια, όπως ιατρικά ονομάζεται η αιμορραγία στη μέση του κύκλου, είναι ως επί το πλείστον αθώα και οφείλεται στην ωορρηξία. Κατά την ωορρηξία, τη διαδικασία δηλαδή ρήξης του ωοθυλακίου (ο «σάκος» που περιλαμβάνει το ωάριο), η σάλπιγγα απορροφά το ωοθυλακικό υγρό που απελευθερώνεται. Κάποιες φορές όμως κατά τη ρήξη μπορεί να σπάσει και κάποιο πολύ λεπτό αγγείο και μαζί με το ωοθυλακικό υγρό να εμφανιστεί λίγο αίμα. Το αίμα αυτό αναρροφάται από τις σάλπιγγες και κατεβαίνει μέσω της μήτρας. Αυτή είναι μια φυσιολογική κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί καθόλη την αναπαραγωγική περίοδο της γυναίκας. Το αίμα είναι λίγο (μερικές κηλίδες σε ροζ ή μπεζ αποχρώσεις), κρατάει μία-δύο ημέρες και συχνά συνοδεύεται από μια ήπια ενόχληση στη μία ωοθήκη –αυτήν από την οποία έχει γίνει η ωορρηξία– την ίδια ή την προηγούμενη ημέρα.

Υπερπλασία ενδομητρίου
Κάθε μήνα μετά το τέλος της περιόδου παράγεται στην κοιλότητα της μήτρας μια βασική στιβάδα, το λεγόμενο ενδομήτριο, το οποίο παχύνεται κατά τη διάρκεια του κύκλου και αποπίπτει φέρνοντας την επόμενη περίοδο. Μερικές φορές σε γυναίκες μετά τα 40, λόγω ορμονικής διαταραχής (υπερπληθώρας οιστρογόνων), το πάχος του ενδομητρίου ξεπερνά το φυσιολογικό (αντί τα 10-11 εκ. μπορεί να τα φτάσει τα 18-20 ή ακόμα και 25 εκ.), παρουσιάζοντας τη λεγόμενη υπερπλασία του ενδομητρίου. Έτσι στη μέση του κύκλου εμφανίζεται αιμορραγία, η οποία δεν σταματά αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί. Κύρια ευθύνη για αυτή τη διαταραχή φέρει το σάκχαρο. Γι’ αυτό και παρατηρείται συνήθως στις γυναίκες που έχουν σακχαρώδη διαβήτη και δεν το γνωρίζουν.

Αντιμετώπιση: Αρχικά ακολουθείται φαρμακευτική αγωγή. Αν όμως δεν έχει αποτέλεσμα, απαιτείται καθαρισμός της μήτρας (απόξεση) για να αφαιρεθεί το ενδομήτριο και να σταματήσει η αιμορραγία.

Για να επιβεβαιωθεί πως η αιμορραγία είναι αποτέλεσμα της ωορρηξίας πρέπει πρώτα να αποκλειστούν όλες οι υπόλοιπες περιπτώσεις.

Της Φλώρενς Τοκατλιάν
Με τη συνεργασία του Σαράντη Κωστίκογλου, μαιευτήρα - χειρουργού γυναικολόγου, διδάκτορα Πανεπιστημίου ΑθηνώνHome Υγεία Προσθήκη στα αγαπημένα Εκτύπωσέ το Στείλτο σε φίλο

Bookmark and Share