Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016
radio
υγεία


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ...
Γρίπη Έναρξη συμπτωμάτων: Ξαφνική έναρξη των ...
Οι κράμπες που πολλές φορές μάς ταλαιπωρούν μπορούν ...
Αμυγδαλίτιδα είναι η φλεγμονή των αμυγδαλών. Τα ...
Αν πάσχετε από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης θα ...
Όταν στο σκοτάδι τα βλέπουμε… σκούρα! Παρόλο που ...

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ...
Όλες οι γυναίκες επιθυμούν μια σχέση η οποία θα τις...
Μπορείς να τα καταφέρνεις όλα και μάλιστα ταυτόχρονα!...
Έχετε ξεφύγει τελείως από το πρόγραμμα υγιεινής...
Το να χρησιμοποιείτε αντηλιακό είναι απαραίτητο και...
Μεγάλος αριθμός παιδιών αντιμετωπίζει νυχτερινές...


Παθήσεις - ασθένειες

4 απαντήσεις για τον πόνο στις αρθρώσεις


arthrwseis_386.jpg

Ο πόνος δεν είναι «αθώος» εξ ορισμού, ειδικά όταν αφορά στις αρθρώσεις. Το μόνο μας όπλο είναι η γνώση και η έγκαιρη επίσκεψη σε έναν ρευματολόγο.

Τι μαρτυρά ο πόνος;
Τα χαρακτηριστικά του πόνου διαφέρουν ανάλογα με τη φύση της πάθησης, τη χρονιότητά της, καθώς και από την προσωπικότητα και το φύλο του ατόμου. Ο εντοπισμός και η κατανομή του βοηθάει στη διάγνωση του τύπου της αρθρίτιδας. Ο πόνος, που είναι συνεχής και έχει χαρακτήρα καύσου ή τσιμπήματος, ενδεχομένως οφείλεται στην πίεση νεύρου όπως στην εκφυλιστική σπονδυλαροθρίτιδα αυχενικής - σπονδυλικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Αισθανόμαστε σαν να μας «καρφώνουν» ένα μαχαίρι όταν πάσχουμε από περιαρθρίτιδα του ώμου ή από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Συμμετρικός πόνος στις μικρές αρθρώσεις των χεριών είναι ένδειξη φλεγμονώδους αρθροπάθειας της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή ψωριασικής, αν συνοδεύεται από ψωριασικόμορφο εξάνθημα. Εντοπισμένος πόνος σε μεγάλη άρθρωση, ισχίο ή γόνατο ο οποίος βελτιώνεται με την ανάπαυση είναι ένδειξη οστεοαρθρίτιδας.

Οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδής αρθρίτιδα;
Ο πόνος από οστεοαρθρίτιδα βελτιώνεται με την ανάπαυση και τα απλά αναλγητικά όπως η παρακεταμόλη σε συνεχή χρήση. Η πρωινή δυσκαμψία είναι σύμπτωμα των περισσότερων αρθροπαθειών. Στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας κρατάει από λίγα λεπτά μέχρι μισή ώρα, στη ρευματοειδή αρθρίτιδα όμως από μία ώρα και πάνω. Η χρήση αντιφλεγμονωδών φαίνεται να βοηθάει σημαντικά στην περίπτωση της τελευταίας.

Υπάρχει «αθώος» πόνος;
Ο πόνος είναι η αντίδραση του οργανισμού σε ένα ερέθισμα και, στην περίπτωση των αρθροπαθειών, στην παρουσία φλεγμονής στον αρθρικό υμένα. Με την έννοια αυτή δεν υπάρχει αθώος πόνος. Ειδικά ο νυχτερινός πόνος στις αρθρώσεις είναι πάντα δείγμα παθολογίας.

Τα χρόνια νοσήματα των αρθρώσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλούν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης. Γι’ αυτό και η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα έχει ιδρύσει την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης στο 210 8237302.

Η ηλικία παίζει ρόλο;
Τα φλεγμονώδη νοσήματα των αρθρώσεων μπορούν να προσβάλουν άτομα κάθε ηλικίας, ακόμη και παιδιά. Η οστεοαρθρίτιδα ωστόσο εμφανίζεται κυρίως μετά τα 65 χρόνια, ενώ όταν εμφανίζεται πριν από τα 45 αφορά κυρίως τους άντρες. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα εμφανίζεται συνήθως σε ηλικία 35 έως 50 ετών, ενώ νοσήματα όπως η ουρική αρθρίτιδα προσβάλλουν κυρίως άντρες άνω των 50 ετών και ποτέ γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση.

Του Θανάση Τρομπούκη

Με τη συνεργασία του Δημήτρη Κασσίμου, προέδρου Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα

Διαβάστε επίσης:Διαφορές κρυολογήματος και γρίπης
Διαβάστε επίσης:Σταματήστε τις κράμπες
Διαβάστε επίσης:Αμυγδαλίτιδα


Home Υγεία Προσθήκη στα αγαπημένα Εκτύπωσέ το Στείλτο σε φίλο

Bookmark and Share