Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2016
radio
υγεία


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ...
Γρίπη Έναρξη συμπτωμάτων: Ξαφνική έναρξη των ...
Οι κράμπες που πολλές φορές μάς ταλαιπωρούν μπορούν ...
Αμυγδαλίτιδα είναι η φλεγμονή των αμυγδαλών. Τα ...
Αν πάσχετε από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης θα ...
Όταν στο σκοτάδι τα βλέπουμε… σκούρα! Παρόλο που ...

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ...
Όλες οι γυναίκες επιθυμούν μια σχέση η οποία θα τις...
Έχετε ξεφύγει τελείως από το πρόγραμμα υγιεινής...
Όλες γνωρίζουμε πως η κούραση στο πρόσωπό μας...
Ενδιαφέρουσες δραστηριότητες αλλά και θετικά άτομα...
Μεγάλος αριθμός παιδιών αντιμετωπίζει νυχτερινές...


Παθήσεις - ασθένειες

Έρπης ζωστήρας


erpis-386

Ο «ύπουλος» ιός που μας ζώνει

Ο ιός της ανεμοβλογιάς μπορεί να παραμείνει «κρυμμένος» στον οργανισμό αναμένοντας μια αδύναμη στιγμή του οργανισμού για να επανεμφανιστεί στην ενήλικη ζωή μας ως έρπης ζωστήρας. Η εμφάνισή του όμως μπορεί να κρύβει κάτι πιο σοβαρό.

Όποιος έχει εμφανίσει ανεμοβλογιά ενδεχομένως να εμφανίσει και έρπητα ζωστήρα μετά τα 50 χρόνια της ζωής του, όταν δηλαδή η άμυνα του οργανισμού –το ανοσοποιητικό σύστημα– είναι ασθενέστερη και για κάποιο λόγο, συνήθως άγνωστο, ο ιός αναζωπυρωθεί. Μάλιστα οι ειδικοί θεωρούν ότι 2 στους 10 ανθρώπους θα προσβληθούν από τη νόσο κάποια στιγμή της ζωής τους. Ο ιός παραμένει κρυμμένος σε ορισμένα νευρικά κύτταρα του σώματος και, όταν βρει την κατάλληλη ευκαιρία, αρχίζει να αναπαράγεται και να μετακινείται μέσω των νευρικών ινών προς το δέρμα.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ασθενείς με καρκίνο, μετά τη χημειοθεραπεία ή την ακτινοβολία, ασθενείς με λευχαιμία ή με AIDS αλλά και όσοι έχουν μεταμοσχευθεί ενδεχομένως να εμφανίσουν σοβαρές μορφές του ζωστήρα, καθώς έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα σημάδια

Ο έρπης ζωστήρας εμφανίζεται αρχικά με ένα ερύθημα, ενώ στη συνέχεια εμφανίζονται οι χαρακτηριστικές για το νόσημα φυσαλίδες, παρόμοιες με αυτές τις ανεμοβλογιάς. Το εξάνθημα συνοδεύεται και από πόνο. Μετά από 12-15 ημέρες από την εμφάνισή τους οι φυσαλίδες ξεραίνονται και εξαφανίζονται, ο πόνος όμως μπορεί να παραμείνει για πολύ καιρό, ακόμα και αν είναι αρκετά έντονος. Γι' αυτό και απαιτείται ειδική αντιϊκή θεραπεία, η οποία μάλιστα πρέπει να ξεκινήσει εγκαίρως, αν είναι δυνατόν μέσα στις πρώτες 24-72 ώρες. Τα πρώτα σημάδια του έρπητα ζωστήρα είναι:
• πόνος σαν κάψιμο ή τσίμπημα.

• ευαισθησία του δέρματος.
• κνησμός.
• πυρετός.
• πονοκέφαλος.

Ο έρπης ζωστήρας εμφανίζεται κυρίως:

• στον κορμό.
• στους γοφούς.
• στο πρόσωπο.
• στα χέρια.

Συνήθως περιβάλλει το μισό θώρακα σαν ζώνη. Επικίνδυνες είναι οι φυσαλίδες που εμφανίζονται στην άκρη της μύτης, καθώς αυτό σημαίνει ότι πιθανώς να έχει προσβληθεί ο οφθαλμικός κλάδος του τρίδυμου νεύρου, προκαλώντας μόνιμη βλάβη.

Η διάγνωση

Η διάγνωση του έρπητα ζωστήρα γίνεται αρχικά με την κλινική εξέταση από ειδικό, δηλαδή την παρουσία του εξανθήματος και του πόνου. Συνήθως το εξάνθημα εμφανίζεται κατά μήκος του νεύρου που έχει προσβληθεί και αρχικά έχει την εικόνα ερυθρών κηλίδων, πάνω στις οποίες εμφανίζονται αργότερα φυσαλίδες, οι οποίες τελικά σπάνε.

Οι επιπλοκές

Η κυριότερη επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα είναι η μεταζωστηρική νευραλγία, δηλαδή η συνέχιση του πόνου και μετά την εξαφάνιση του εξανθήματος. Αυτή μπορεί να συνεχιστεί για μήνες (σπανίως χρόνια) και είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους.
Η μικροβιακή μόλυνση των φυσαλίδων είναι επίσης συχνή επιπλοκή και μπορεί να επιβραδύνει την ίαση του εξανθήματος καθώς και να προκαλέσει ουλές στην περιοχή της επιμόλυνσης. Σ' αυτή την περίπτωση απαιτείται η λήψη κατάλληλης αντιβίωσης.
Πιθανή είναι και η εμφάνιση του συνδρόμου Ramsay Hunt, το οποίο αφορά την εμφάνιση μονόπλευρου εξανθήματος στο πρόσωπο και το εσωτερικό του αφτιού, παραλύοντας νεύρα του προσώπου και οδηγώντας σε απώλεια ακοής και ιλίγγους.
Ο έρπης ζωστήρας ενδεχομένως να εξαπλωθεί από τη μια πλευρά του κορμού σε όλο το σώμα, δίνοντας την εικόνα της ανεμοβλογιάς. Εντούτοις αυτή η επιπλοκή είναι σπάνια.

Η θεραπεία

Ο έρπης ζωστήρας θεραπεύεται μέσα σε λίγες εβδομάδες με αντιϊκά φάρμακα, τα οποία αν χορηγηθούν εγκαίρως μειώνουν αρκετά και τον πόνο. Αν ο πόνος δεν υποχωρεί, ο ειδικός ενδεχομένως να χορηγήσει στον ασθενή και κάποια συμπληρωτική θεραπεία.
Η επανεμφάνιση της νόσου είναι εξαιρετικά σπάνια. Πρόσφατα εγκρίθηκε στις ΗΠΑ η χορήγηση εμβολίου πρόληψης του έρπητα ζωστήρα για ανθρώπους άνω των 60 χρόνων οι οποίοι δεν έχουν εμφανίσει ακόμη την πάθηση. Μάλιστα το εμβόλιο φαίνεται ότι προστατεύει σε ποσοστό άνω του 60% από τον κίνδυνο εμφάνισης μεταζωστηρικής νευραλγίας.

Του Θανάση Τρομπούκη
Με τη συνεργασία
του Δημήτρη Ρηγόπουλου, αν. καθηγητή Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας

Διαβάστε επίσης:Διαφορές κρυολογήματος και γρίπης
Διαβάστε επίσης:Σταματήστε τις κράμπες
Διαβάστε επίσης:Αμυγδαλίτιδα


Home Υγεία Προσθήκη στα αγαπημένα Εκτύπωσέ το Στείλτο σε φίλο

Bookmark and Share